SITEMAP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SITEMAP

 

 

HOE IS HET IN GODSNAAM MOGELIJK.......?

Zwarte olijven zonder pit: hoe zit dat dan?

Wie aandachtig oplet in de supermarkt of de speciaalzaak, ziet natuurlijk niet alleen maar grote, groene olijven zonder pit opduiken. Er zijn ook zwarte pitloze exemplaren: maar hoe kan dat dan, als die net rijp zijn en daardoor te zacht om de pit eruit te kloppen? Ze lijken net zo mooi, stevig, rond en glanzend te zijn als de paarse. “Dat zijn geen andere soorten”, legt Goktepe uit. “Dat zijn gewoon groene olijven die na het pekelen in water gezet worden met een zwarte, eetbare kleurstof. Het gaat hier over  de toevoeging van E597 , een soort van kleuring of verf voor de groene olijf. Dat gebeurt omdat mensen ook olijven zonder pit willen eten die zwart en rijp zijn, het is een kwestie van voorkeur." Het is dus niét zo dat zwarte olijven altijd volledig nep zijn, maar wanneer je de pitloze zwarte exemplaren tegenkomt, kan je er van op aan dat het om kunstmatige zwarte olijven met kleuring gaat.

Ongevallen met vluchtmisdrijf 4/8/22 GVA

Maar als één van de oplossingen voor het probleem schuift hij iets anders naar voren: de invoering van het rijbewijs met punten. “Daar wordt nu al 30 jaar over gepalaverd en het staat in het regeerakkoord. Misschien is het tijd om het eindelijk eens te doen. Je voorkomt er ongevallen in het algemeen mee, maar zeker de brokkenchauffeurs zullen twee keer nadenken indien ze weten dat ze straks hun rijbewijs kunnen verliezen. Onderzoek toont aan dat het rijbewijs met punten een groot effect kan hebben.”

Oliesector verdient fortuinen: gezinnen kreunen, de aandeelhouders juichen

Terwijl gezinnen kreunen onder de hoge brandstofprijzen, knallen de champagnekurken in de directielokalen van de grote oliemaatschappijen. Terwijl de prijzen voor energie een recordhoogte bereiken en de inflatie de koopkracht van de consumenten uitholt, noteren de grote oliebedrijven recordwinsten.

In het tweede kwartaal van het lopende jaar boekte Shell een recordwinst van 11,5 miljard dollar, een stijging met ruim een kwart tegenover het eerste kwartaal, en ook dat was een record. Het Franse TotalEnergies zag zijn winst verdrievoudigen tot 5,7 miljard dollar. BP boekte een winst van 8,5 miljard dollar. Ook Exxon Mobil rapporteerde voor het tweede kwartaal een recordwinst. Met een nettowinst van 17,9 miljard dollar werd het record van 16 miljard dollar, dat dateerde van 2012, overtuigend gebroken. Chevron boekte 11,6 miljard dollar winst.

België, Wallonië en Brussel zakken steeds dieper weg in financieel drijfzand.

Het tekort van 31,5 miljard euro zal nog stijgen, want de facturen van alle plannen van onze regeringen om bedrijven en gezinnen te helpen om de komende maanden de hoge energieprijzen op te vangen, zijn niet inbegrepen. Zo zal een uitbreiding van het sociaal tarief zeker 1 miljard euro extra kosten. En dan zijn er ook nog de verlenging van de lagere btw en accijnzen en ondernemingen die opnieuw op tijdelijke werkloosheid overschakelen. De bodem van de schatkist lijkt weggeslagen.

Daarbij komt dat we geen buffers hebben om zo'n schok op te vangen. Daar wordt al enkele decennia op gewezen. Want nadat België tijdens de periode 1992 – 1999, onder premier Jean-Luc Dehaene (CD&V), erin was geslaagd om met veel bloed, zweet en tranen het begrotingstekort terug naar bijna nul procent te brengen en de staatsschuld naar een aanvaardbaar niveau, volgde tot 2007 het premierschap van Guy Verhofstadt (Open VLD) dat voor onze overheidsfinanciën funest was. Toen Verhofstadt in 2008 even interim-premier was, constateerde hij: ‘De kas is leeg.'

Die lege kas was het gevolg van zijn beleid. Want ondanks de dalende rente en goede conjunctuur werd door de paars-groene en zeker de paarse regering onder leiding van Verhofstadt geen financierings–overschot opgebouwd. Integendeel, we noteerden opnieuw tekorten. Ondanks mooie woorden over een Zilverfonds werd er geen spaarpot aangelegd om de vergrijzingskosten van vandaag op te vangen. Ondertussen nam de regering- Verhofstadt de pensioenfondsen van onder meer Proximus over om de begroting op te smukken, met als gevolg dat we vandaag nog steeds de rekening betalen, want de overheid keert nu de pensioenen van de statutaire Proximus-ambtenaren uit, enkele honderden miljoen per jaar.

Ook daarna werd er geen deftig begrotingsbeleid gevoerd, de kas bleef leeg. Ondanks waarschuwende rapporten van …. ( Knack)

Er is geen geld”,

zo gooien onze politici de handen steevast in de lucht. Die reactie maakt het verhaal van de haperende computer en onleesbare CD-rom alleen maar pijnlijker. Het geld was er wel, maar werd helaas aan andere zaken uitgegeven. Bijvoorbeeld aan glazen kooien voor terroristen, die men nu weer moet afbreken. Hoeveel computers met Firefox-software zou men wel niet kunnen kopen voor het geld dat daar in Brussel werd versmost? Nog een voorbeeldje? Deze week raakte ook bekend dat de Belgische Staat terrorist Nizar Trabelsi een schadevergoeding van bijna 100.000 euro moet betalen omdat de voormalige minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) hem had uitgeleverd aan de Amerikanen, nog voor hij was uitgeprocedeerd. Hoeveel computers had men kunnen aanschaffen met het belastinggeld dat dankzij Turtelboom in de zakken van Al Qaida belandt?

En tot slot nog dit. Een aantal lezers stelde ons bezorgd de vraag of onze uitleveringsbarometer op last van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in beslag was genomen. We kunnen die lezers gedeeltelijk geruststellen. De uitleveringsbarometer hangt hier nog altijd op de crimi-desk van Gazet Van Antwerpen . Of ze nog functioneert, is een andere vraag. Er zit al maanden geen beweging in. Of om Albert Contador te parafraseren: cero, cero, cero, cero, cero, cero, cero, cero …

 

 

.
Home  |  Woning  |  Merksplas  |  Prijzen  |  Contacteer Ons   |  Familie Vermolen
All Rights Reserved 2006 Jos Vermolen