Verslag van mijn eerste reis met "vakantiedialyse in TENERIFE  

Op verzoek van Greet ( vacation dialyse nurse) zend ik u enkele ervaringen van onze eerste dialyse-reis . We vonden op het internet een Dialysecentrum dat vlak naast een hotel lagen in Tenerife . Dat kwam goed uit, want :

- We hadden al veel van Spanje gezien , maar waren nog nooit in Tenerife. Ik heb twee heupprotheses en ernstig nierfalen . Door die nierziekte moet ik drie keer per week aan het dialysetoestel voor vier uren . Dus ver lopen kan ik niet meer zonder problemen.

- Eerst de dokter nefroloog aangesproken of ik groen licht kreeg . Zijn antwoord was : Als het maar niet naar een “ Apenland..is ” is zal 't wel gaan … ( sic)

- Greet heeft de contacten gelegd met het centrum (Dr Klaus – dialyse Tenerifa ) en de dialyses vastgelegd. Waarvoor mijn dank !

- Dan ben ik naar het reisbureau gegaan hier in Merksplas “ Selectair Noorderkempen” in de Leopoldstraat bij Tim Van Dun . Vooral voor als er iets fout zou lopen om een goede back-up te hebben. We kozen van Sunweb : Hotel BARCELO SANTIAGO – Adults only

Gelegen in Los Gigantes , Puerto de Santiago , La Hondura 34 : is located in the most beautiful natural setting in the south of Tenerife, with unique views of the island of La Gomera and Los Gigantes cliffs, just 200 m from the nearest beach

https://www.barcelo.com/es-es/barcelo-santiago/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=my_business&utm_content=7300

We vonden de passende vluchten en hotelreservaties bij SUNWEB en Brussels Airlines . We waren met drie : Chris en ik en onze 50-jarige zoon die net Abraham werd .

We boekten half-pension en géén all inclusive . We betaalden alles ter plaatse met een armbandje en per kamer .(creditard); Je kan het avondmaal ( cena ) gemakkelijk wisselen met de almuerza ( de lunch ) zodat je ook eens naar een vis/tapa's ….restaurant buitenaf kan gaan buiten het hotel . De kosten achteraf voor drank aan tafel en bar-bezoek vielen best mee ..

Het hotel is rustig gelegen op een uitzonderlijk mooie locatie. Wel 25 km tot 30 km van de beroemde uitgangsplaya's Las America's , Fanabe, Adeje enz. We zijn daar wel een vriend gaan bezoeken die er een huisje ( ?) heeft al 15 jaar en die had zulke temperaturen nog nooit meegemaakt . Parkeren ondergronds en schoenen en lederen tassen gaan kopen omdat ze er goedkoper zijn dan bij ons .

De kamers zijn ruim en met prachtig zeezicht , douche en zelfs bubbelbad , indien gewenst .De temperatuur was geen enkele dag onder de 30 ° en de airco stond gelimiteerd op 27 °op de kamers . Er was een minibar , maar die kon het niet trekken . Ook de verplegers in het centrum spraken van een catastrofe . Ondertussen is de temperatuur er terug normaal naar 25 ° heb ik juist gezien . In de eetzaal binnen was het 's morgens 29.5 °

Parkeren in het hotel is zo goed als onmogelijk en het is dus een probleem soms om vlak in de buurt te staan met uw huurauto .

Als je uitsluitend van zonnebaden houdt en zwemmen dan is misschien een huurauto niet nodig en vind je alles in de omgeving . Het landschap is vulkanisch uiteraard en een beetje desolaat . Je ziet er bananenplantages en Aloë- vera plantages . en de rest is Urbanication …overal …overal..nieuwe wijken !

Voor cultuur… ga je beter naar Andalusië op een visserijmuseum na . De Canaries ( inwoners ) zijn zeer vriendelijk voor de toeristen , want ze geven grif toe dat ze ervan moeten leven ! Net zoals wij , laten ze het zware werk ook wel over aan “buitenlanders .”.

De kamers zijn zeer comfortabel, frontaal zeezicht ,luifel voor de middagzon , de brandveiligheid is prima in orde, de poetsdienst is goed en vriendelijk . Bij aankomst en vertrek is er geen bagageservice !? is wel een minpunt voor de zwaar bezwete nieuwe en vertrekkende gasten! Er zijn maar vier ( 2x2) liften voor het enorm gebouw in twee vleugels, wat weinig is .. maar heel veel trappen. Als je fysiek in orde bent , geraak je overal wel snel.

Ik had een rollator meegenomen (gratis op het vliegtuig en priority bij het instappen) , maar op trappen kan je er moeilijk mee omhoog rijden . Heel het gebied is bovendien erg heuvelachtig. Enkel de passeo ( wandelweg ) langs de zee is zeer mooi aangelegd en min of meer plat ; zo kan je daar toch een mooie wandeling(-en) maken . In de buurt zijn er enkele eethuisjes en bars en een mini-mercado vlakbij. Je vindt er al wat je extra nodig hebt in feite . Neem niet teveel mee van thuis , het is hier ook aanwezig en goedkoper .. . Wat verder is er ook Lidl , Aldi enz. Het water is drinkbaar , maar we kochten voor het tanden poetsen enz. toch een bidon water , wegens de chloorsmaak . ( Zoals vroeger overal in Spanje)

De maaltijden in het hotel zijn zonder meer fantastisch lekker . Zeer goede buffetten, uitgebreid en gevarieerd. Snelle service. Het beste wat ik ooit op het gebied van buffetten gehad heb. Gevolg : mijn gewicht was er ver over bij de dialyse weegschaal.

In de Breeze bar/ Pool bar kon je vanaf 's middags tot middernacht een kleinigheid eten, bv als je van de dialyse terugkomt om 11:30 h . Mijn vrouw ging tijdens de dialyse zwemmen of zonnen in de poolzone. 's Avonds waren er optredens van excellente groepen!

We maakten uitstappen naar de Vulkaan El Teide , een prachtig natuurgebied en mooie route . Zeker doen ..Las Americas , enz is …druk, warm …

Datum van de reis naar Tenerife : van 7/10/2023 tot 17/10/2023 . Normaal is dan de gemiddelde temperatuur 24° , dat was nu even anders … Er was ook een uur tijdsverschil met West – Europa . De heenvlucht gebeurde vanaf Zaventem om met Brussel airlines 13:20 u tot 17:00 h (ongeveer 4 uren) . De terugvlucht op 17/010/2023 begon met enkele uren vertraging. We kwamen aan rond 0:50 uur in Brussel. Géén enkele dienst was er nog open, bovendien moest de hall ontruimd worden wegen alarmfase 4 . Gans het traject van de gate naar de bagage-oppik en de parking te voet af moeten leggen. Op aanraden van onze vrienden in Tenerife boeken we volgende keer een charter van TUI . Je vertrekt uit Antwerpen en je bespaart zodoende een hele verplaatsing naar Brussel en terug enz. )

Op de luchthaven werden we gestuurd naar bus 65 op de parking ! om te schuilen onder een palmboom ..het was toen 37,5 graden

De transfer naar het hotel gebeurde met een oude volgeladen bus van de Jumbo Tours Group . Los Gigantes is de laatste bestemming richting zuiden .. Je moet dus helemaal mee langs alle hotels om gasten te lossen om dan als laatste in Puerto de Santiago aan te komen . De luchthaven is wel 50 km ver ongeveer. Het wegennet is er mooi vernieuwd en veel rotondes . Het was er wel heel druk (met file) vooral rond de bekende playa's .. Bij de terugkeer naar de luchthaven moet je natuurlijk als eerste op de bus. Positief was dat de transfer gratis aangeboden wordt door SUNWEB. Ik overweeg om bij een volgende keer ( als..?) misschien een auto te huren aan de luchthaven of een taxi te huren .

Auto huren : Je kan het op de vlieghaven of in het hotel ( AVIS) . We huurden een auto bij SUNNYCARS ( op aanraden van onze kleinzoon ..) waar we een zeer goede ervaring meehadden . Ze komen u ophalen in het hotel en brengen u naar uw wagen in een nabijgelegen hotel. (Hotel Landmark Puerto de Santiago Los Gigantes) vanwaar ze werken en verhuren .

Dialysecentrum Tenerifa https://dialyse-teneriffa.com/

Vlakbij het hotel gelegen . Via een zijdelingse noodtrap kom je uit het hotel op 15 m van het centrum , waar met een lift of loopbrug naar boven kunt . De verpleegster Katy wacht je daar om en zet u op de weegschaal . Ik moest er zijn om 7:15 's morgens en werd altijd direct aangesloten . De ramen staan allemaal open en de zeebries doet deugd . De toestellen zijn anders, de aansluiting van de katheders ook. De bloeddrukmeting gebeurt nog manueel en individueel . Ik leerde er Juan ( hoofdverpleger ?) , Kristine , Roberta, Katy en nog een verpleger kennen . Dr Klaus zit op zijn bureau en verwelkomt u in het Duits ... Alles gebeurde heel vlot. We lagen er met +/- 15 personen ? Ze spreken er uiteraard Spaans , maar met een woordje Engels of Duits (en Italiaans:Roberta ) kom je een heel eind. Je krijgt een drankje en één of twee belegde broodjes ongeacht je gewicht. De ligzetels zijn wat verouderd maar op verzoek krijg je dadelijk een extra kussen (en ze leren je zelfs hoe “kussen” in het Spaans klinkt. En het is niet “besar” of beso” maar “una almohada”) .

Ik zou volgende keer wel zelf afdekzakjes voor rond de katheders en afplakfolie meenemen , want dat kennen ze er niet ( ? ) . Zo kun je toch onder de douche !

Ze verhuren blijkbaar ook appartementjes , maar daarover heb ik geen info gekregen. Ik moet eerst een periode aangeven .. $$$ ?

Nederlands is op Tenerife niet te bespeuren : nog op de luchthaven , noch in het hotel , noch op de dialyse , nergens … Er zijn ook weinig Nederlanders , alleszins toen wij daar waren .

Min puntjes :

Je vindt er op de kamer ook wel eens een cucaracha en insectjes waar je het niet verwacht , maar dat is onvermijdelijk vertelden ze me .. Tenerife ligt ter hoogte van de Sahara-Woestijn. Het internet was zwakjes binnenskamers .

O..ja , zowat elk slotje van de openbare servicios ( toiletten ) in Tenerife moet kapot zijn , want ik vond er geen twee die in orde waren, tenzij in de toiletten voor minder-validen , Zo kwam mijn rollatorke toch ook van pas .. 😉 Zeer goede aanpassing van de trottoirs en drankgelegenheden voor minder-validen.

Bij een bepaalde kledingsshop vroeg me de uitbater om mee op de foto te staan met mij rollator . Hij wilde de foto naar het gemeentebestuur zenden om aan te tonen dat er nog aanpassingen moesten gebeuren voor zijn winkelstoep voor mindervaliden. Klantvriendelijk !

Tot slot: Voor mij was het een aangename doorbreking van de routine en ik ben het ziekenfonds dankbaar dat ik het mocht meemaken. Al is het niet altijd zo vanzelfsprekend om als nier-patient altijd tussen de zeer vele gezonde toeristen te leven, voor wie alles normaal blijkt. Gelukkig hebben we nog de herinneringen aan vroegere vakanties toen alles nog wel mogelijk was ... en de minpuntjes zijn samen met de zweetdruppels rap vergeten hier in de Belgische regen!

Groetjes,

Jos en Chris Vermolen

 

 

 

 

 

 

 

 

Home  |  Woning  |  Merksplas  |  Contacteer Ons   |  Familie Vermolen
All Rights Reserved 2006 Jos Vermolen